Cursussen bijenteelt in Noord-Nederland.

De samenwerkende NBV-imkerverenigingen van Drenthe, Groningen, Oost-Overijsel, Friesland hebben voorgaande jaren cursussen bijenteelt georganiseerd. De belangstelling daarvoor was groot. Met succes konden basiscursussen, vervolgcursussen en diverse kennismakingscursussen worden afgesloten.
Ook komende jaren zullen weer diverse cursussen van start gaan
Om belangstelling voor de prachtige natuurhobby te wekken en zo bijenteelt op een positieve manier bij het grote publiek in beeld te brengen, organiseren verschillende imkersverenigingen kennismakingscursussen bijenhouden van ongeveer zes bijeenkomsten. In Drenthe gebeurt dat bijvoorbeeld in Beilen, Oosterhesselen, Ruinen en Zuidlaren. Iedereen die een (korte) kennismakingscursus volgt, zal natuurlijk geen imker worden, maar dat is ook niet nodig. Gaat men echter wel daadwerkelijk bijen houden, dan helpt de plaatselijke imkersvereniging het eerste jaar de nieuwe collega-imkers bij hun hobby.
Wie zich verder wil bekwamen in de fascinerende hobby kan zich opgeven voor een basiscursus bijenhouden. Een basiscursus bestaat uit zes avonden theorie en tien middagen praktijkles en een eindles. De cursus wordt gegeven door bijenteeltleraren, geassisteerd door deskundige imkers.
Voor wie de smaak van de bijenhobby volledig te pakken heeft, is er de mogelijkheid van een vervolgcursus bijenhouden. Deze cursus is bestemd voor imkers met enige ervaring, die zo mogelijk een basiscursus hebben gevolgd. Deze cursus zal men dieper ingaan op het bijenleven en het imkeren. Het werken met bepaalde bijenrassen, bijengezondheid en het telen van koninginnen vormen hierbij een belangrijk onderdeel. Ook de vervolgcursus wordt gegeven door bijenteeltleraren.

Voor meer info en opgave, zie: http://www.bijenhouders.nl/cursussen#nav

 

Snuffelcursus.

Imkervereniging Eendracht heeft afgelopen jaren in het voorjaar een snuffelcursus gehouden. Het ligt in de bedoeling om dit elk jaar te doen. Deze wordt meestal in maart gegeven. Houdt het laatste nieuws op deze pagina in gaten. Daar wordt vermeld wanneer weer een cursus wordt gegeven.

Het programma ziet er globaal als volgt uit:

Les 1
Theorieles,
Onderwerpen: " Het leven van de bij en bijenvolk " De anatomie van de bij " Het nut van de honingbij en overige insecten zoals wespen, hommels, en solitaire bijen.

Les 2
Theorieles, 
Onderwerpen: " Het drachtgebied van de honingbij " Drachtplanten " De ontwikkeling van het bijenvolk gedurende het jaar .

Les 3
Praktijkles, 
Onderwerpen: " Het maken van raampjes " Het verwerken / gebruik van bijenwas " Het verwerken / gebruik van propolis " Het verwerken / gebruik van stuifmeel .

Les 4
Praktijkles,  
Onderwerpen: " Observatie van de bijenkast, de samenstelling en opbouw van de kast " Korfimkerij, en de verschillen met de moderne imkerij " Observatie van het leven in de bijenkast .

Aan het volgen van de snuffelcursus zijn geringe kosten verbonden De bijeenkomsten voor de theorie zullen worden gehouden in de bijenstal van de imkervereniging Eendracht Beilen en Omstreken. De praktijkles wordt gehouden in de voorlichtingsstal.